Hem
Boende
Resa
Djungel
Vulkaner
Stränder
Dykning
Canopy
Resedagbok
Spanskstudier

Plugga spanska i Costa Rica

Skolor som har kurser för utlänningar i spanska finns det gott om i Costa Rica, det är bara att välja och vraka och hoppas på att man har tur. Varianterna är otaliga, plugga spanska och kombinera med att lära sig dansa salsa eller surfa, bo i värdfamilj eller i lägenhet på skolan, spanska för barn, spanska och matlagning, spanska för vårdpersonal...

Klassrummet under Guacima-trädet

Efter mycket sökande på internet, valde jag till sist Rancho de Espa˝ol, eftersom de inte låg vid någon kust och därför skulle troligtvis finnas färre turister och färre som kunde prata engelska. Det visade sig vara ett bra val, de har som pedagogik att man ska prata spanska hela tiden och man ska dessutom hela tiden tänka på att grammatiken ska vara korrekt. Att de sedan aldrig har fler än fyra studenter per klass och att man sitter ute i små hytter i en underbar trädgård försvårar ju inte inlärandet.

Skolporten    En ko på vägen till skolan    Skolans simbassäng

Skolan ligger i en liten by som heter La Guacima mellan Alajuela och San JosÚ. Byn har ett par små affärer och det går bussar till Alajuela och San JosÚ flera gånger om dagen. Byn består av små villor med trädgårdar runt och mellan husgrupperna finns det lite fält och ängar. Ofta bor folk familjevis, mamman i min värdfamilj hade sin mamma boende i ett hus brevid och sina två bröder i varsina hus på andra sidan och sin brorson (som var byns läkare) i ytterligare ett. Jag valde att bo i värdfamilj, men man kan också välja att bo i en lägenhet på skolans område. Fördelen med att bo i värdfamilj var att man hela tiden fick öva på att prata spanska. ─mnena variera betydligt mer när man pratar med familjen och deras släkt och vänner än vad det någonsin går att göra i ett klassrum, allt från att lära sig att säga att man är mätt till att prata om cykling, odling av stjärnfrukt, spelkort, hur hönorna klarar sig från vilda djur när de går lösa hela tiden, födelsedagsfester, prata om Djungelboken med det tre-åriga barnbarnet, till frågor om hur mycket det måste kosta att värma upp hus i Sverige.

[email protected]