Hem
Boende
Resa
Djungel
Vulkaner
Stränder
Dykning
Canopy
Resedagbok
Spanskstudier

Resa runt i Costa Rica

Att resa i Costa Rica är inte värre än att resa i Stockholm, det är lika förvirrande var man ska byta buss linje. Vi missade det en gång vilket gjorde att vi fick en ofrivillig övernattning i San Isidor, i efterkant så var det absolut inget fel med det. Det är dessa ögonblick som gör det intressant att åka runt med kommunala färdmedel.

Costa Rica har ett mycket välutbyggt bussnät och pga. frekventa jordskalv finns det ingen järnväg då denna skulle vara för dyr att underhålla. Något man dock ska tänka på är att hållplatserna för de olika linjerna troligtvis har flyttats sedan någon av guideböckerna skrevs, med andra ord kolla med hotell personal vad som gäller just vid den tidpunkten som ni vill åka.

Det är billigt att åka kommunalt i Costa Rica, en billjet från San José till Palmar Norte (6 timmars resa/~30mil)Goati, en slags nosbjörn kostade 2160 colones och lokalbussarna gick oftast på runt 30 colones. Den största nackdelen med Costa Ricas bussnät är att allt utgår eller slutar i San José, om man vill ta en genväg mellan två orter så är man tvungen att antingen ta en taxi eller någon av de mängder med minibussar för turister som täcker dessa sträckor. Det är dock dyrare om man ser till resandet men man slipper en övernattning i San José. Vi tog en buss från Quepos till La Fortuna, den kostade $21/person, då fick vi åka med AC. En bonus på resan är när man får se en goati tiggandes längs vägen, mer om färden finns under Resedagboken.

Frågan många ställer sig är vart alla gamla amerikanska skolbussar tar vägen när de inte är tjänliga för att frakta amerikanska skolbarn. Vi har svaret!!! De skeppas till Costa Rica, lackas i en massa underbara färgkombinationer, utsmyckas med överblivet krimskrams från jul/nyår/påsk och får tjänstgöra som lokalbussar. Absolut inget fel i detta då de verkar hålla ytterligare 10-15 år i Costa Rica och gör att bussnätet fungerar. På de längre sträckorna är det dock mer moderna turistbussar som gäller, dock utan AC men det löser de genom att alla öppnar sina fönster och det fungerar alldeles utmärkt. Detta är uttalat av en som inte trivs när det är över 25C i Sverige. Värt att notera är frånvaron av höns, grisar, får och andra djur.

Mathias väntar på bussen i Palmar NorteÅker man på mindre orter (läs mindre busslinjer) så är tiderna när bussen går väldigt preliminära men du kan lita på att bussen kommer att gå, det är ju inte SL... ;)

Costaricaner är ett väldigt vänligt släkte som gärna hjälper medmänniskor såsom att det är naturligt att ett par ska få sitta jämte varandra på bussen även om biljetterna inte säger det, se till att packet (ja vi turister) kommer av bussen vid rätt hållplats (om man frågar).

Tipset vi fick från costaricaner var att det var bättre att åka svarttaxi med någon som de kände än att ta en taxi ifrån gatan. inte så mycket för att bli rånad utan för att få ett korrekt pris.

[email protected]