Hem
Boende
Resa
Djungel
Vulkaner
Stränder
Dykning
Canopy
Resedagbok
Spanskstudier

Vulkaner

Fram till 1968 trodde man att Arenal var en sedan länge utdöd vulkan. I 600 år hade det varit en vanlig bergstopp, när plötsligt bergssidan exploderade och lava började strömma ur berget. Sedan dess har Arenal konstant varit aktiv och det rinner fortfarande lava ner från berget.

 Vi guidades på en tur upp mot utsiktsplatsen på berget mitt emot Arenal av en guide som var sju år gammal när vulkanutbrottet startade. Hans skräck för vulkanen har numera bytts ut mot en fascination för den. Trots att det är olagligt att ge sig upp på vulkanen, har han varit bestigit den två gånger. På dagtid ser man bara lätta "moln" runt toppen, men i skymningen ändras bilden och man kan se stora röda lavablock som rullar ner för bergets sida. Floden nedanför vulkanen har både ändrat färg och temperatur, och vattnet från floden används för att värma upp flera bad som ligger i dalgången nedanför vulkanen. För mer information om vulkanutbrottet 1968 se Arenal

Vulkan Arenal

Något som kan vara bra att känna till om man vill se vulkaner i Costa Rica är att det gäller att ha tur, de är väldigt ofta dimhöljda. Lika mycket tur som vi hade när vi var vid Arenal, lika mycket otur hade jag när jag besökte Vulcan Poas. Vulkan Poas är en inaktiv vulkan som man kan gå hela vägen upp till toppen och titta ner i kratern. När jag var där stod man vid ett staket och tittade rätt in i en tjock dimma som gjorde det omöjligt att se något som var mer än två meter bort.

[email protected]