Hem
Boende
Resa
Djungel
Vulkaner
Stränder
Dykning
Canopy
Resedagbok
Spanskstudier

Djungel

Som svensk så finns det nästan bara regnskog i Costa Rica, men det tycker dock inte costaricaner. Enligt deras sätt att se det så finns det regnskog, molnskog och torrskog och de skiljer sig åt både vad gäller djur, växter, temperatur och fuktighet.

Regnskog är den skogen som finns ut efter kusterna, varm, fuktigt och full med apor som är orädda för Strand i naturreservatet Manuel Antoniomänniskor och tycker det är helt naturligt att länsa väskorna på jakt efter mat (i varjefall på stränderna). I Europa har vi ungefär 1 meter djupt jordlager i skogarna och ett hundratal olika trädsorter, i regnskogarna är motsvarande förhållanden 30cm jordlager och ungefär 2400 trädsorter. Orsaken till det tunna jordlagret är att träden växer snabbare och därmed behöver mer näring vilket i sin tur gör att förmultningen går oehört snabbt. De regnskogar som vi besökte var Corcovado, Peninsula de Osa och Manuel Antonio, Quepos. Dessa regnskogarna skiljde sig myket åt då Corcovado var mer ödsligt tack vare dess storlek medans i Manuel Antonio kom man närmare djurlivet fast det var väldigt mycket folk. I Manuel Antonio såg vi sengångare för första och enda gången, de är precis så slöa som ryktet påstår.

 Quetzal i Monte VerdeMolnskog är den skogen som finns på högre höjd, till exempel i Monte Verde, den är sval, fuktig och har väldigt få apor men desto fler fåglar, typ kolibri. I skogarna runt Monte Verde finns även Quetzalen, en fågel som mayaindianerna i Costa Rica har som helig fågel, det är endast hövdingen som får bära en huvudskrud gjord av stjärtfjädrarna av den manliga quetzalen. Det var i denna regnskogen som vi fick, tack vare guiden, se det väldigt ovanliga djuret Tolomoco. Det är en slags järv, guiden sa att han under sina 8 år i parken ännu inte har lyckats fotografera en, inte denna gången heller då han var för exalterad och ville att alla, både i sin egen grupp och i andra grupper, skulle få se de. I molnskogen finns även många av de stora kattdjuren såsom puma, jaguar och ozelot men vi såg ingen av dem. Det var här som vi provade på Canopy, läs mer om det här.

Vi vid roten av ett stort trädTorrskog är vad costaricaner kallar vår motsvarighet för vanlig granskog, men i våra ögon så var det lika mycket djungel som någon av de andra skogarna. En torrskog är som det låter varm, torr och full av växt- och djurliv. Man hittar torrskogen innåt landet och på lägre landytor än vad molnskogen finns, den vi besökte var vid vulkanen Arenal. Genom vårt sunkiga hotell fick vi tag på en guide som var oehört bra och duktig. Han hade själv rensat upp den stigen som turen gick på och kunde allt om växt och djurlivet runt vulkanen, såsom vilka växter som var ätliga och vilka man kunde använda som medicin.

[email protected]