Malysia - Borneo & KL 

   
   


Hem
Boende
Resa
Djungel
Dykning
Muslimer
Kuala Lumpur

 

Boende

Vi bodde på fem olika ställen under våra dryga två veckor, lite mycket kringflackande kan tyckas men det kändes inte speciellt jobbigt, kanske för att vi hade transporterna ordnade mellan ställena och det enda som krävdes av oss var att packa och komma upp i tid de morgnar vi skulle byta boende.

Det första stället vi bodde låg på nordvästra sidan av Borneo och hette Nexus Resort Karambunai. Vi hade förväntat oss ett superlyxigt boende, men det var bara halvlyxigt, och första rummet vi fick luktade mögel. Vi fick i och för sig snabbt och lätt bytt rummet till ett annat, men det drog ner lite av lyxighetskänslan. Hotellet är annars antagligen det perfekta hotellet för golfare, det låg precis brevid en gigantisk golfbana. I övrigt bestod aktiviteterna av strandliv och pool, det ligger en bra bit från närmsta stad Kota Kinabalu, och de enda restaurangerna i området är de som finns på hotellet. 

Hotell Nexus Karambunai

En malajsisk familj tipsade oss om ett annat hotell närmare Kota Kinabalu och som de ansåg var bättre Shangri-La's Rasa Ria Resort.  

Nästa boende var på östra sidan av Borneo ute i djungeln på Sukau Rainforest lodge efter en båttur från den lilla staden Sandakan. Det här var en ganska enkel djungellodge med endast el från solceller och begränsat med varmt vatten, trots det kändes det lyxigt eftersom det var så få gäster (ca 20-30 personer) och för att det var mitt ute i jungeln med fåglar och apor precis utanför hotellet och för att personalen var så oerhört trevlig.

Fågelbord i trädgården på Sakau Rainforest Lodge

Även nästa boende var en djungellodge, men en betydligt större sådan - Borneo Rainforest Lodge  där vi hamnade i rummet RRW - Royal Right Wing. Namnet till trots hade det aldrig bott någon kunglighet i rummet, men det hade byggts för ett planerat besök av sultanen med sina fruar, tyvärr hade en av fruarna blivit sjuk och besöket hade ställts in. Men vi uppskattade rummet, trots att det låg längst ifrån huvudbyggnaden. I den här lodgen var det ingen brist på vare sig varmvatten eller el, men hela stället kändes mer anpassat för amerikanska turister. 

Royal Right Wing - Borneo Rainforest Lodge

Lodgen låg väldigt vackert invid en flod och med ett berg i närheten. Det tog oss en trekvart att komma upp för berget, för det var halt av regn och ganska så brant, medan personalen på hotellet sprang upp dit på tio minuter varje gång de ville prata i mobiltelefon, för toppen på berget var enda stället som hade täckning!

Utsikt från berget ovan Borneo Rainforest Lodge - husen på bilden är delar av lodgen

Fjärde boendet var ute på Mabul Island - den ön man numera bor på om man vill dyka på Sipadan Island. Enda orsaken till att man åker till Mabul är för att dyka, eller möjligtvis för att snorkla medans ens familj och vänner dyker, allt viktigt är i vattnet, boendet kommer helt klart i andra hand. Därmed inte sagt att boendet var dåligt, för det var helt okej, men det var ganska ointressant i sammanhanget. Dykbyn vi bodde i hette SMART - Sipadan Mabul Resort.

Boende på Sipadan Mabul Resort

Femte och sista boendet var i Kuala Lumpur på Crowne Plaza - ett stort och lyxigt internationellt hotell mitt inne i stan, perfekt när vi skulle försöka se lite av KL och kunna hinna med morgonflyget till Stockholm. Hotellet låg dessutom på gångavstånd till Petronas Towers.

Röd blomma

[email protected]