Malysia - Borneo & KL

   
   


Hem
Boende
Resa
Djungel
Dykning
Muslimer
Kuala Lumpur

 

Endast 30 000 svenskar hittar till Malaysia varje år, medan grannlandet Thailand invaderas av 300 000 svenskar varje år. Länderna ligger väldigt nära varandra, klimatet är i stort sett det samma, naturen är vacker i båda länderna, och det finns mycket djurliv att se, dykningen är minst lika bra i Malaysia som i Thailand, men varför hittar så få dit? På dessa sidor tänkte vi berätta lite om vår resa i mars 2008 då vi åkte till Malaysia, eller närmare bestämt den malajiska delen av ön Borneo och Kuala Lumpur på Malaysias fastland.

Ön Borneo delas av flera länder Malaysia, Brunei och Indonesien, den delen vi besökte är den allra nordligaste delen som tillhör Malaysia och det nordligaste distriktet som heter Sabah.

Malaysia består av 13 delstater som landet leds av någon av de nio olika sultanerna. Landet är som en enda stor vägkorsning när det gäller invånarna. Givetvis är det en hel del malajer, men det är också många kineser, indier, filipiner och engelsmän, varav många har levt där i flera generationer. Maten är av samma blandning, den liknar inte alls det thailändska köket fast de ligger så nära varandra. Det är snarare en blandning av filipinkst (ris, nudlar och fisk, men inget starkt), engelskt, olika kinesiska kök och givetvis sushi.

Språket är officiellt malajiska, men eftersom det brittiska imperiet även har landstigit här så pratar de flesta en alldeles utmärkt engelska eller åtminstone pidgin-engelska.

Allt vi gjorde i Sabah inklusive dykturen till Sipadan bokade vi genom  Borneo Ecotours det var ett bekvämt sätt att resa när tiden var kort, de hämtade oss från det ena stället till det andra. Den enda resa vi behövde boka själva var en inrikesflygning från västra Sabah till östra Sabah.  

Gul blomma

[email protected]