Malysia - Borneo & KL

   
   

Hem
Boende
Resa
Djungel
Dykning
Muslimer
Kuala Lumpur

 

Djungel 

Vi ville ju se den riktiga malysiska djungeln och det gjorde vi också på två olika djungel-lodger och också på väg till och från dessa lodger. Utanför Sandakan finns Sepilok Orangutang Center där de tar hand om skadade orangutanger eller ensamma orangutangungar vars mödrar har dödats. Man får vandra runt på träbroar och se på matningen av orangtuanger som är friska nog att vara fria men som inte kommit så långt i rehabiliteringen att de kan klara sig själva. De serveras alltid banan och mjölk för att de ska tröttna på den serverade maten och ge sig längre bort från centret för att skaffa föda på egen hand. Förutom orangutanger - som på engelska tillhör gruppen "apes", så dök det upp silverleaf monkeys som av namnet hörs tillhör gruppen "monkeys".

Orangutang 
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 hängande i rep   En annan orangutang 
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 hängande i rep   En 
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 tredje orangutang hängande i rep

På väg i båten till vårt boende i Sakau såg vi dessutom en orangutangmamma med sitt lilla barn som stadigt klängde fast vid mamman. Enligt guiden var det en väldigt ovanlig syn, men vi har hört nästan samma historia berättas av andra svenska turister som varit i Malaysa före oss, så antingen är vi svenskar väldigt tursamma eller så är guiderna bra på att få en att känna sig utvald!

Rovfågel vid Sakau  

På Sakau lärde vi känna ett lite mindre djur men desto vanligare - iglar! Vi fick information innan vi åkte att vi var tvungna att ha "leech socks". Vi kunde inte begripa vad det var för slags sockar som kunde stoppa iglar, iglar lever ju i vatten? I Malaysia lever iglar även på land, de ser ut som små insekter eller larver, men de suger blod!Leech socks visade sig vara stora bomullssockar liknande amerikanska julstrumpor som man sätter utanpå sina vanliga strumpor, men innanför skorna och drar dem över byxskaften så att det inte finns någon glipa där iglarna kan ta sig in. Det var dessutom viktigt att stoppa in t-shirten i byxorna så att de inte tog sig in den vägen heller. Trots all säkerhet så hoppde de blodtörstiga djuren ändå på oss ett par gånger på händerna, då gällde det att vara snabb med insektsmedlet och spruta på dem tills de gav upp.

Foto på en elak liten igel   Ett par moderna igelsockor som skyddar en mot att få iglarna klättrande upp för benen.

Det fanns dock en massa trevliga djur också på Sakau, framför allt många olika apor som enklast sågs ifrån båtarna. Många av båtarna hade elmotor vilket gjorde dem tysta, så att man verkligen kunde få se många apor och fåglar. Den allra största behållningen var ändå att bara sitta på bryggan och äta frukost eller middag och titta ut över floden och höra fåglarna och aporna runt omkring.

Apa med barn   Fågel vid Sakau

På väg mellan Sakau och Borneo Rainforest Lodge stannade vi vid Gomantong Caves och vandrade in i grotta där de samlade in svalbon en gång om året. Det var rejält högt i tak och där trivdes förutom svalor också fladdermöss, nere på marken trivdes dessvärre kackerlackor, men de var hyggliga nog att hålla sig borta från träbroarna där vi gick.

Borneo Rainforest Lodge ligger utefter Danum river, och som alltid trivs djur nära vatten. Vi åkte på en kvällstur som kändes väldigt turistig då vi satt ihopträngda med en massa andra turister på flaket på en liten lastbil och kördes ut i mörkret i djungeln. Men det visade sig vara värt det, i mörkret visade sig en massa djur som man aldrig ser i dagsljus, bland annat en mushjort  världens minsta hjort som mest såg ut som en kanin.

Chauffören som körde ut oss till Borneo Rainforest Lodge berättade hur han på väg ut för att hämta oss hade överaskats av malajsiska minielefanter på vägen, tyvärr fick vi bara se en video på hans mobiltelefon och spillningen efter elefanterna... Och vägen, den var inte så mycket till väg, det var närmast att beskriva som en skogsväg som blivit rejält förstörd av rejäla regn och stora fordon. Det var ett par gånger vi var övertygade om att vi skulle behöva hoppa ur jeepen och knuffa på alternativt gå sista sträckan till lodgen.

Hängrbro vid Borneo Rainforest Lodge

Förutom kvällsturen vandrade vi i hängbroar uppe i träden och en dag var vi på en tuff tur upp för det lokala berget, som tur var avslutades turen med ett härligt bad i ett vattenfall.

  

   

Något som var sorgligt att se var alla palmoljeplantager som fanns utanför djungelområdet. Palmolja används flitigt i sydostasien för matlagning och ganska mycket i västvärlden för att framställa tvål. I Sabah produceras mycket palmolja, det betyder att man kan åka kilometer efter kilometer genom kullar som tidigare varit bevuxna av djungel med massvis av olika växt- och djurarter, men som nu har palmer i räta led och inget annat.

 

 

 

Röd blomma

[email protected]